Gunnfjauns Kapell

Svante Pettersson

Hemållt

Margits Sånger

Martin Martinsson

Blackthorn

Volund

Ensemble Villancico

Triller

Dansar Edvard

Jan Ekedahl

Ziya Aytekin

Burgess, Ådin & Wingård

Luntilua

Lunds Akademiska Kör

Orientexpressen

Eitre

Utlottningen

Olle Lindvall

Oleman

Olle Lindvall
Gitarr, sång

Olof Misgeld
Fiol, viola, sång

Maria Misgeld
Sång

Skivan är baserad på ett rikt material efter sångerskan Margit Finnekåsa (1904 – 1989), från Tuddal i Telemark som är inspelat av den norska storspelmannen Knut Buen. Första gången Maria fick höra inspelningen av Margit Finnekåsa var 1999: ”Jag blev ögonblickligen förälskad i Margits röst och uttryck och upplevde en stark hemkänsla i visornas texter och tonspråk. Margits speciella sångsätt gjorde att mitt intresse för sångerna fullkomligt exploderade och jag kunde inte släppa tanken på att göra dem till mina”. Nu åtta år senare har Maria tillsammans med Olof Misgeld och Olle Lindvall spelat in sina tolkningar av Margits sånger. Maria har översatt och bearbetat texterna och vissa av sångerna har fått helt nya verser.

”Många år har förflutit sen Margit lärde sig sångerna av sin gudmor och far, men allt är sig likt både i sångerna och i verkliga livet, människans längtan efter kärlek består... Jag bugar och bockar för att jag fått glädjen att sjunga dessa unika sånger och jag kan inte låta bli att undra vem som kommer sjunga dem om hundra år... Den som lever får se...!”

Maria Misgeld

Margit Finnekåsa (1904-1989) föddes i Gransherad, Telemark, Norge. Hon var dotter till Anne Bakken (f. 1875) och Halvor Runningen (f. 1870), Hon lämnade efter sig en stor repertoar av danstrallar, vaggvisor, lockrop, småvisor och kärleksvisor som hon i sin tur lärt sig av sin gudmor Margit Bakken och efter sin far, båda från Telemark i Norge. Spelmannen och musikforskaren Knut Buen spelade på 70-talet in de sånger som ligger till grund för den här skivan och gav sedan ut dem på sitt bolag Buen Kulturverksted.

Bokning: maria.misgeld@hem.utfors.se

Mer info

SJECD 24

Recensioner

BeställTillbaka till startsidan