Gunnfjauns Kapell

Svante Pettersson

Hemållt

Margits Sånger

Martin Martinsson

Blackthorn

Volund

Ensemble Villancico

Triller

Dansar Edvard

Jan Ekedahl

Ziya Aytekin

Burgess, Ådin & Wingård

Luntilua

Lunds Akademiska Kör

Orientexpressen

Eitre

Utlottningen

Olle Lindvall

Oleman

Jan Ekedahl är en av föregångarna inom svensk folkgitarr. Jan har skrivit egen musik sedan tonåren, inte bara för gitarr utan också för bl.a. kör (SJECD 12) och stråkensemble (SJELP 1, SJELP 4). 1982 var han med och grundade folkmusikgruppen Gunnfjauns Kapell som spelar gotländsk traditionell musik. Det satte fart på hans komponerande på folkmusikområdet. På Dubbelgångarn (SJECD 16) spelar han sina egna låtar själv, utom tre där han spelar duett med Mats Bergström. Sex av låtarna är från LP:n Gitarrfamiljen (SJELP 1, 1985), övriga spelades in 2002-2003. På nya skivan Ansen (SJECD 31) från 2014 spelar han helt solo.

”Det kändes bra att kunna presentera Dubbelgångarn, en blandning av gammalt och nytt, en promenad mellan picking och polska. Nu känns det ännu bättre att kunna säga: Varsågod, ta Ansen!”

Jan EkedahlI början av 80-talet arbetade Jan Ekedahl med att skriva musik som blandar folkmusik med den klassiska kammarmusikformen. Tre sviter från denna period som spelades in 1985 (SJELP 1) och 1987 (SJELP 4) ges nu åter ut på CD (SJECD 21). Den första sviten, Gotländska sagor, är inspirerad av den gamla Gutasagan som handlar om Jannes hemö Gotlands födelse. Den andra sviten, Brahesvit, skrevs på uppdrag av folkhögskolan på Visingsö till dess 350-årsjubileum. Greve Per Brahe var en av Sveriges mäktigaste män under 1600-talet, och Visingsö var hans egen förläning. En del av verket utgörs av bearbetningar av musik från Per Brahes sångbok som innehåller renässans- och tidig barockmusik insamlad av greven själv. Slutligen hör vi den tidigaste av de tre sviterna, Fem skisser för violin och gitarr, som Janne tillägnat sin gode vän och kollega Jan Sandborg, violinlärare såväl som utmärkt solist.

Jannes officiella hemsida

SJECD 16

SJECD 21

SJECD 31

Recensioner

BeställTillbaka till startsidan