Gunnfjauns Kapell

Svante Pettersson

Hemållt

Margits Sånger

Martin Martinsson

Blackthorn

Volund

Ensemble Villancico

Triller

Dansar Edvard

Jan Ekedahl

Ziya Aytekin

Burgess, Ådin & Wingård

Luntilua

Lunds Akademiska Kör

Orientexpressen

Eitre

Utlottningen

Olle Lindvall

Oleman

Dansar Edvard Jonsson från Malung (1893-1976) är en av de stora förebilderna bland äldre folkliga vissångare. Hans särpräglade sångstil och djupa inlevelse i visorna har inspirerat många sångare och bidragit till att skapa nutida stilideal.

Han föddes i Grimsåker, Malung. I yngre år arbetade han i skogen, några år i Malungs apotek samt senare, i ca trettio år, som skinnskräddare. Samtidigt arbetade han i jordbruket och om somrarna på fäboden. Dansar Edvard sjöng många slags visor: gamla visor från fäbodmiljön liksom populära sånger från tidigt 1900-tal, flera långa, berättande visor men också korta fragment som han flätade in i sitt berättande. Han kunde också locka på djuren och trivdes bäst på fäbodvallen. På några cd-spår berättar han om sig själv och om visorna. I häftet som följer med cd:n finns vistexter, foton från fäbodmiljön samt texter om Dansar Edvard och om inspelningarna med engelsk översättning.

Enstaka visor och lockrop med Dansar Edvard finns med på flera olika tidigare skivutgåvor, men här föreligger nu för första gången en cd helt ägnad åt honom och som speglar hela hans inspelade visrepertoar. På cd:n finns tidigare outgivna inspelningar även från andra arkiv och från privatpersoner. Cd:n är utgiven av Svenskt visarkiv 2009.

SMSCD 002

Recensioner

Beställ skiva

Tillbaka till startsidan