Gunnfjauns Kapell

Svante Pettersson

Hemållt

Margits Sånger

Martin Martinsson

Blackthorn

Volund

Ensemble Villancico

Triller

Dansar Edvard

Jan Ekedahl

Ziya Aytekin

Burgess, Ådin & Wingård

Luntilua

Lunds Akademiska Kör

Orientexpressen

Eitre

Utlottningen

Olle Lindvall

Oleman

Lunds Akademiska Kör (LAK) är en ung kör med lång tradition och hög ambitionsnivå. Den är en av de största blandade körerna i Lund med ca 50 sångare. De flesta har en bakgrund från Lunds universitet. Cecilia Martin-Löf leder kören sedan 2007.

”Materialet till denna skiva har tillkommit under de senaste tio åren då jag vid flera tillfällen haft nöjet och förmånen att få göra konserter tillsammans med Emma Johansson och olika körkonstellationer; framför allt 2007, då vi gjorde ungefär det här materialet även med Emma Reid och LAK. Vi har bemödat oss om att finna mindre kända folkliga koraler och visor. Det finns något härligt tilltalande mänskligt och irrationellt över den muntliga vistraditionen som samtidigt blir alldeles självklart sammanhållen om man bara inte intellektualiserar för mycket. Latin och folkspråk; jungfru Maria och välgångsönskningar om en karl till alla flickor; ett barn som föds och som i nästa vers sitter i templet och undervisar; alltihop i en märklig helhet.

Arrangemangen har vuxit fram i samspel med kören under repetitionerna. Att alltid ge musikerna stor frihet att musicera och att få lära sig av deras fantastiska kunnande, känsla och stilidiom har varit en viktig del, likväl som att låta kören klinga som den kör den är. Jag har inte ambitionen att få kören att låta traditionellt folkligt. Det jag istället försöker leta efter är hur vi kan berika varandra; väva samman traditioner och finna gemensamma ingångar till låtar som ingår i ett gemensamt kollektivt kulturarv, även om vi inte är specialister inom samma genre.”

Cecilia Martin-Löf

Musiker:
Emma Johansson, flöjter och sång
Emma Reid, fiol
Thomas Dahlkvist, trombon
Ensemble Mare Balticum:
Ute Goedecke, blockflöjter
Per Mattsson, fiddla
Tommy Johansson, luta
Stefan Wikström, trombon
Fredrik Persson, dulcian
Dario Losciale, gamba och violone

LAKs officiella hemsida

SJECD 28

Recensioner

Beställ skiva

Tillbaka till startsidan